blog.

Snowpiercer Film Analizi

1982 tarihli Le Transperceneige adlı Fransız çizgi romanından uyarlanan distopik filmler içerisinde kendine yer bulan Kar Küreyici’nin yönetmenliğini Güney Koreli yönetmen Joon-ho Bong yapıyor.

Büyük bir felaket ile dünyanın buzul çağına dönmesiyle, sayıları azalan ve bir trenin içerisine hapsolan insanların yaşamını ele alıyor. Wilford’un yaptığı, hiç bitmeyen enerjisiyle üç kıtayı dolaşan yapay bir ekosisteme ait bu treni, tren içerisindeki kapitalist düzeni ve hiyerarşiyi çok güzel anlatan bir film.

“Lokomotifi kontrol edersek tüm dünyayı kontrol ederiz. Geçmişteki tüm devrimler lokomotifi ele geçiremedikleri için başarısız oldu. Lokomotifi ele geçirip onları öldüreceğiz”


Lokomotifin başında trenin mucidi Wilford bulunuyor. İktidarı temsil ediyor. Trenin kuyruk bölümündeki vagona kadar sınıf farklılıkları olan yaşamları izliyoruz. Hiyerarşi çok güzel anlatılmış. Kuyruk bölümünde ise en alt tabaka yer alıyor. En alt tabakayı sadece kullanabildikleri için hayatta tutuyorlar. Çocukların, düzenin düzgün işleyebilmesi için çok önemli bir araç olduklarını, filmin finalinde çok iyi vermiş yönetmen.

En alt tabakanın, adil olmayan düzene karşı başkaldırışı ve mücadelesini farklı bakış açılarıyla ele alan film, teknik açıdan da çok başarılı ve göz zevkinizi doyuracağına inanıyorum.

bir yorum yaz.

a
a

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased.

fb. tw. ig.