blog.

"Fotoğrafçılar İçin Filmler"
Matya Film

FİNDİNG VİVİAN MAİER – 2013

Tesadüfen bir kutu dolusu tab edilmemiş fotoğraf filmi buluyorsunuz, hepsi çok eski. İnceledikçe ne kadar kaliteli ve kıymetli çekimler olduğunu görüyorsunuz. Araştırdıkça yenilerini buluyor ve fotoğrafçının kimseye göstermediği bu fotoğrafların amacını, manasını merak ediyorsunuz… Vivian Maier dadı olarak çalışmaktadır. Ama bunun yanında ne yazık ki ölünce keşfedilecek olan bir yeteneği de vardır, sokak fotoğrafçılığı. 100 bine yakın fotoğrafı olan Maier’in fotoğrafları bir müzayede sonrası tesadüfen keşfedilir ve ismi anılmaya başlanır. Filmimiz, Maier’in gizemli hayatını anlatıyor.

HENRİ CARTİER BRESSON – YÜZYILIN GÖZÜ 2004

“Fotoğraf çekmek aynı zamanda beynin, gözün ve kalbin bir olayı hedeflemesidir.” Breesson 95 yaşında bu hayata veda ettiğinde hayatı boyunca fotoğraf sanatına büyük katkılarda bulunmuştu. Özellikle sokak fotoğrafçılığı ve foto-muhabirlik konusunda onun düşünceleri temel olarak kabul edilmekteydi. Heinz Bütler hayatının son demlerindeki Bresson ile röportaj yapar ve önümüzde tüm hayatının fotoğrafları vardır.

TOPRAĞIN TUZU – 2015

Ünlü fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun hem kendi hayatının hem de fotoğraf projelerinin anlatıldığı filmin görüntü yönetmeni kendi oğlu Juliano Riberio Salgado. Siyah-beyaz-renkli alanlarda farklı çekimleri ve müzikleriyle bize 2 saatlik bir seyir sunan Toprağın Tuzu bu alanda izlenilmesi gereken filmlerin başında yer alıyor.

WAR PHOTOGRAPHER- 2001

Savaş alanlarındaki yaşam mücadelesini savaş fotoğrafçıları cephesinden beyaz perdeye taşıyan yapım En İyi Belgesel Oscarı’nı aldı. İzledikten sonra savaş fotoğrafçısı olma isteğinizi körüklenebilir.

ANNİE LEİBOVİTZ: LİFE THROUGH A LENS – 2006

90 dakikalık olan belgesel ünlü fotoğrafçı Leibovitz’in özel yaşamının duygusal ayrıntılarına dek sanatını ve yaşamını perdeye taşıyor.

PROOF – 1991

Russell Crowe’ın gençlik zamanlarında rol almış olduğu film kör bir fotoğrafçıyı konu edinmesi ile bile izlenmeyi hak ediyor.

BLOW UP – 1966

Thomas, zengin ve ünlü bir fotoğrafçıdır. Bir gün parkta oturan iki sevgilinin fotoğraflarını çeker. Kendisini fark eden kadın ondan fotoğrafları almak ister ve ısrar eder. Bu durumdan şüphelenen Thomas,fotoğrafları incelediğinde bir cinayeti belgelemiş olduğunu görür. Bir gerçeklik sorgusu üzerinden hareket eden film, fotoğraf karesinin ne derece önemli olduğuyla hikâyesini devam ettirir.

UNDER FİRE – 1983

Nikaragua’da devrim. Ve bu devrimi, yaşanılanları, gazetecilerin durumlarını, muhaliflerin tavırlarını haber kamerasından izliyormuş gibi görüyorsunuz adeta yaşıyorsunuz. Savaşın acımasızlığına tanık oluyorsunuz. Özellikle savaş fotoğrafçılığı konusunda bize gerçek üstü görseller sunan Ateş Altında’ya kayıtsız kalmak mümkün değil.

THE BANG BANG CLUB – 2010

Dört savaş fotoğrafçısının gerçek hikayesi var karşımızda. Greg Marinovich (Ryan Phillippe), Joao Silva (Neels Van Jaarsveld), Kevin Carter (Taylor Kitsch) ve Ken Oosterbroek (Frank Rautenbach) hayatlarını tehlikeye atarak Güney Afrikadaki vahşeti tüm dünyaya duyurmaya çalışacaklardır.

PECKER – 1998

Fotoğrafçılık konusunda hayli tutkulu ve azimli olan genç bir gün keşfedilir. Ama bu sebepten dolayı ailesi ve çevresi ile ilişkileri bozulmaya başlar. Dram komedi türünde olan bu film arada kalmış olmasına rağmen fotoğraf tutkunları tarafından izlenmeye değer.

bir yorum yaz.

a
a

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased.

fb. tw. ig.
WhatsApp chat